Tamworth Yard

A UNIQUE ARRANGEMENT OF HOMES AROUND A CHARACTERFUL CENTRAL YARD

This proposal for a private developer on a highly constrained site in Croydon’s Church Street Conservation Area includes 8 new homes and a modest commercial space (D2 use).

The design responds to an existing right of way across the south of the site and overlooking from the windows of an existing residential block built extremely close to the northern boundary. The existing site was wholly occupied by a rundown and disused former gym building.

From an existing site condition which offered no soft surfaces at all, the proposal introduces a rich landscape design which follows the journey from street to central courtyard and into the private amenity spaces.

The central courtyard acts as a communal amenity space and circulation hub around which 2 blocks of accommodation are arranged. A small gym facility is located at ground floor and opens directly onto the street.

The front 3 storey residential block also addresses the street and presents a smart contemporary addition to the conservation area. The massing rises to the south to mitigate loss of daylighting to the existing residential block to the north, and is expressed in simple red brick tones sympathetic to the area. A combination of pitched roof and lower flat roof parapets, together with crisp brick detailing and elements of white glazed brickwork, all come together to create a high quality proposal which references the varied character of the conservation area.

The rear 3 storey residential block is accessed from the shared courtyard and enjoys north and south aspect thanks to intricate combinations of setbacks, balconies and oriel windows.

The proposal seeks to improve the public realm along Tamworth Place by providing a robust brick building with a strong relationship to the street. Upper level residential windows and balconies overlook the street and provide active frontage, whilst the commercial element presents a generous glazed aspect across a small forecourt off the street.

The proposal gained planning approval in June 2020 and we look forward to taking the project forward on site in 2020.

Client:

Gemsbok Ltd

Local Authority:

LB Croydon

Status:

Planning Approved

Scope:

8 homes and 130 sqm of re-provided D2 use

Stitch role:

Architect

THIS SMALL INFILL DEVELOPMENT OFFERS UNIQUE FAMILY HOMES AT THE CENTRE OF CROYDON, CREATING A HIGH QUALITY AMENITY YARD SPACE AND ENHANCING A DAMAGED PART OF THE CONSERVATION AREA.