Millett's Corner

CELEBRATING A LOCALLY LISTED BUILDING

In 2018, Stitch was appointed by a private client to transform a partially disused and locally listed Victorian commercial building in Croydon’s Central Conservation Area into a mixed-use development. The project will deliver a total of 18 bed-spaces within three self-contained HMOs over the three upper floors of the building as well as the refurbishment of the retail units.

The proposal recognises the building’s locally listed status, its prominent location in the centre of Croydon and the qualities of the Central Conservation Area to which it contributes.

Located amongst a large number of historic buildings along the bustling character of Croydon’s street market which has been in operation since the 13th century, any changes had to be particularly sympathetic to this context.

A thorough analysis on the building fabric led to an approach focused on internal renovations, maximising functional space whilst retaining the original character through the celebration of existing architectural features. A large retail unit was subdivided into three independent units totalling 145m2 to restore the urban fine grain which had been lost after their amalgamation.

On the upper floors, Stitch’s aspiration to meet and exceed Croydon Council ‘s HMO standards led to the development of an efficient plan layout organised around a generous south facing shared kitchen and dining. This communal space capitalises on the curved and generously glazed end of the building allowing residents to enjoy a striking view lost for many years.

Client:

Jonathan Gregory

Local Authority:

LB Croydon

Status:

Planning permission granted

Scope:

18 HMO bed-spaces and 145 m2 of commercial space

Stitch role:

Architect

THROUGH THE SENSITIVE REFURBISHMENT OF MILLETT’S CORNER, THE SCHEME AIMS TO ENHANCE CROYDON’S CONSERVATION AREA BY RETURNING A STRIKING BUILDING TO ACTIVE MIXED-USE, ADDING NEW HOUSING UNITS TO THE AREA.