Loading

Goresbrook Village

FROM TOWER BLOCKS TO FRONT DOORS ON THE STREET

The transformation from ‘estate to place’ at Goresbrook Village (now Castle Green Place) is dramatic. A group of 16 storey tower blocks stood in a sea of unloved public realm, with all 280 flats accessed via a single front door and concierge. This stark environment has been replaced with a tightly knit network of traditional streets lined with front doors – one front door for every family home. The new streets reach out into the neighbouring residential area, making seamless new connections with the local context.

The project is part of LB Barking and Dagenham’s extensive estate renewal programme that has seen the demolition of old housing stock, replaced with a choice of new homes for their residents. Stitch prepared the bid winning design proposals for Countryside Properties leading to their selection as the Council’s preferred development partner.

Here is film showing our design process.

Client:

Countryside Properties

Local Authority:

LB Barking and Dagenham

Status:

Completed

Scope:

149 homes (34% private sale; 65% social rent)

Stitch Role:

Masterplanner and lead architect

The new neighbourhood has distinctive residential streetscapes combining traditional scale and varying rooflines with contemporary architecture and a rich mix of primarily brick tones and textures. The terraced frontages provide regular front doors onto tree-lined streets with wide footpaths. The new mixed tenure homes lining the streets are simple and elegant, with large windows and generous recessed entrance porches. The houses were designed to meet London Plan minimum standards but enjoy a spaciousness that is achieved through rigorous attention to detail in design. The experience of entering the home is optimised with direct views through to the gardens beyond, and corner windows in the kitchens bring activity to the streetscape and a friendly welcome to the entrance porch areas.

A key aspiration of the project was to foresee its impact beyond its boundaries – how the wider community would benefit from the proposals. The masterplan approach was therefore key to securing the buy-in of sensitive neighbours, who would benefit from no longer having such tall buildings as their neighbour. Linking into the existing street network, and enabling the wider community to benefit from the new amenities were key to the success of the scheme.

Our vision for the new neighbourhood was to ‘get simple right’ and create a friendly place that would become known for its attractive tree-lined streets and exemplar homes with generous gardens; a new suburban quarter that has its own distinctive personality, but also connects seamlessly with the surrounding community.

Publicity

Stitch Studio completes Dagenham social housing  Building Design, 21 July 2011

Stitch submits Dagenham housing scheme  Building Design, 13 September 2012

Stitch Studio and Mae bag Goresbrook affordable homes jackpot  Architects’ Journal, 27 August 2012

Stitch and Mae appointed to redevelop 1960’s Estate  Building Design, 24th August 2012